Een Travellerspoint blog

Patagonië

semi-overcast 19 °C

Hallo allemaal!

Alles goed daar in het Nederlandse? Leuk om zo nu en dan wat van jullie te horen.

Hier weer een berichtje vanaf de andere kant van de Oceaan. Gek hoor, we zitten pas op 1/3e van de reis, maar toch vinden we het veel te snel gaan. We vermaken ons in ieder geval nog erg goed en zijn nog niet uitgekeken op elkaar. ;)
Na ons vorige bericht zijn we een poosje buiten het bereik van alle moderne communicatie geweest. Eerst in het nationale park Torres del Paine (Zuid-Chili) en daarna op doorreis met de boot door de Chileense fjorden naar een plaatsje in het noorden van Patagonië, Puerto Montt.

De trektocht was erg leuk om te doen. Je loopt door een mooi landschap van bergen en meren, een beetje vergelijkbaar met Europese berggebieden, maar dan veel grootser en minder toegankelijk. Er staan geen huizen of boerderijen en op de hele route zijn maar 2 plaatsen vanaf de weg bereikbaar. Dus geen asfalt met restaurants etc., alleen een paar campings en berghutten die met paarden of bootjes worden bevoorraad en paden waar je soms een ondiep beekje door moet of een stuk over rotsen moet klauteren. Helemaal puur natuur is het ook weer niet, want we zijn veel leuke en interessante andere wandelaars tegen gekomen. We hebben 5 dagen met alle spullen op onze rug gelopen, nou ja, de light-variant dan. Dit betekent slapen in blokhutten met eten en beddengoed inbegrepen. De echte die-hards (zoals Remco en Mechteld, hulde!) lopen met tent, slaapspullen, kookgerei en eten voor de hele trekking op hun rug.
Bij aankomst in het park zijn we meteen begonnen met de zwaarste dag, 9 uur lopen met als hoogtepunt het uitzicht op de 'torres', de bergen waar het park zijn naam aan te danken heeft (zie 1e foto). Om daar te komen moet je ca. 500 meter stijl omhoog over rotsen klauteren, maar het uitzicht was de klim zeker waard! En de volgende ochtend moesten we natuurlijk direct weer verder, gelukkig een wat makkelijkere dag met onze protesterende stadsbeentjes. De rest van de dagen zijn eigenlijk vrij goed gegaan, mede dankzij de ontzettende mazzel die we weer eens hadden met het weer: behalve hier en daar een enorme windvlaag en een paar druppeltjes hadden we alle dagen wolkje-zonnetje. Voor dit gebied is dat zeer uitzonderlijk, we hebben ons laten vertellen dat het gemiddeld van de 30 dagen 23 dagen regent/stormt etc…

En toen door met de boot van Puerto Natales naar Puerto Montt. We zaten op de Navimag, een combinatie tussen vracht- en passagiersschip. Erg ontspannend om na een zware wandeltocht 3 dagen op de boot door te brengen, een beetje op het dek zitten, boekje lezen, dolfijnen/zeehonden en zelfs walvissen spotten (van de laatsten hebben we helaas alleen de spuiten en hier en daar een stuk rug boven water gezien, walvissen komen bijna nooit boven water in de buurt van een groot schip). EN natuurlijk de laatste-avond-bingo waar ze en groot feest van weten te maken, erg grappig. Veel lol gehad met een Chileens gezin en een aantal anderen. Het Chileense drankje 'pisco sour' viel niet overal even goed, waardoor Lucas met de bemannigsleden een Engelse dame naar bed heeft gedragen. Karinke heeft daarna nog een kwartier op haar in gepraat dat ze toch maar beter kon gaan slapen i.p.v. deel te nemen aan de after party. :)

En toen… meer Chili! We zouden na de boot eigenlijk meteen de oversteek maken van Chili naar Argentinië, maar hoorden van andere reizigers dat het meren/vulkanengebied van Chili ook erg mooi is. Na even twijfelen toch maar gekozen om Bariloche (Argentinië) rechts te laten liggen en door te reizen naar Pucon (800 km ten zuiden van Santiago), een dorpje aan de voet van de rokende vulkaan Villarica. Hoewel het hier erg mooi is hebben we hier helaas minder geluk. Door een opspelende knie van Karinke na de wandeling en doordat de vulkaan veel in de wolken zit, kunnen we helaas niet wandelen en geen vlucht maken boven de vulkanen zoals we van plan waren. Balen! Nou ja, het meer hier heeft een mooi strand waar we ons kunnen vermaken en de omgeving is erg mooi, dus daar moeten we het dan 'maar' mee doen voor deze keer. ;)

Goed, genoeg geschreven, vanavond gaan we door richting Mendoza in Argentinië > 10u met de nachtbus naar Santiago en dan nog 7 uur naar Mendoza; onze eerste echt lange busreis!

PS: voor de geïnteresseerden hebben we behalve weer wat foto's ook een kaartje bijgevoegd met onze route t/m Mendoza.

Adios!
Karinke y Lucas

P1030354.jpgP1030379.jpgP1030434.jpgP1030444.jpgP1030464.jpgP1030474.jpgP1030490.jpgP1030506.jpgP1030521.jpgP1030581.jpgP1030593.jpgP1030601.jpgP1030628.jpgP1030631.jpg
P1030649.jpg

Geplaatst door Lucas 10:50 Reacties (18)

Buenos Aires en Gletsjers

sunny 15 °C

Hallo allemaal,

Hier weer een berichtje uit het Zuid-Amerikaanse! Dit keer vanuit een internetcafé in Puerto Natales in Patagonië, Chili. We hebben hier nu een rustdagje, waarna we morgen gaan beginnen aan onze 5-daagse trektocht door de bergen van Torres del Paine (nationaal park). We hebben er erg veel zin in, eens kijken hoe het is gesteld met onze wandelbenen!

Na ons vorige berichtje hebben we dus nog een kleine week doorgebracht in Buenos Aires, een erg leuke stad! BA doet redelijk Europees aan, het lijkt een beetje een mix tussen Barcelona en Madrid met een Zuid-Amerikaans tintje. Ondanks de warmte (ca 37 gr.) hebben we veel gezien, oa natuurlijk La Boca, de wijk met de gekleurde huisjes, de begraafplaats La Recoleta en het Plaza de Mayo. Verder zijn we ook een dagje naar Uruguay geweest, hebben we op de zondagse antiekmarkt in San Telmo genoten van de straattango-bandjes en hebben we onze eerste lomo-steaks gegeten. Ook hebben we met twee Zweden en een Belg het Argentijnse uitgaansleven verkend, waardoor de dag daarna automatisch een rustdag werd :).

En wisten jullie dat…
- We een 2,5 uur durende tour hebben gehad over het regime in Argentinië van de jaren ´70 en ´80, in het Spaans?
- En dat Karinke daar ongeveer de helft van kon volgen en Luc ongeveer een kwart?
- Er hier n.a.v. een grote cafébrand zo´n 5 jaar geleden allerlei onzinnige wetten zijn verzonnen, waardoor:

  • Alle café´s in BA nog maar 1 persoon per 3 m2 mogen toelaten, tenzij ze een dansvergunning hebben (dan mogen ze 1 persoon per m2 toelaten)?
  • Het verboden is te dansen in cafés zonder dansverginning en dat het café (tijdelijk) wordt gesloten als je dat toch doet (das nog eens een andere handhaving dan het rookverbod in NL!)?
  • Je een leuke discussie kunt voeren over wat ´dansen´ is?
  • Er een jaarlang alleen in één door de gemeente aangewezen zaal bandjes hebben mogen optreden, en dat bij die optredens NIET gedanst mocht worden?

- Het rookverbod hier wel zonder morren wordt geaccepteerd?
- Lucas hier helemaal niet zo opvalt qua lengte?
- Maar dat dat niet betekent dat ze de bedden ook langer hebben gemaakt?
- We allebei nog helemaal niet ziek zijn geweest (afkloppen!)?
- Dier op Dier inmiddels een hit is bij reizigers uit 8 verschillende landen?

Verder zijn we sinds de vorige blog in El Calafate geweest (Argentijns Patagonië). Vanuit dat plaatsje kun je dachtochten doen naar een aantal uitlopers van de op drie-na grootste ijskap ter wereld, echt zo ontzettend gaaf om te zien!! Er zijn daar Gletsjers die eindigen in ijswanden van 60 tot 125 meter hoog, waar grote ijsbrokken vanaf breken waar je vervolgens met de boot tussendoor vaart (zie foto´s). We hebben daar ook op het ijs gelopen met ´Gripons´ onder, ook een erg leuke ervaring. De temperatuur ligt hier weer een stuk lager, rond de 12 graden, maar met een zonnetje is het erg goed te doen.

En nu dus op naar de trekking, en daarna varen we 4 dagen mee op een groot vrachtschip door de fjorden langs de Chileense kust. We steken daarna bij Bariloche weer de grens met Argentinië over. Tot in Bariloche zijn we niet in de buurt van Internet, dus het duurt weer even voordat we ons volgende berichtje posten.

Hopelijk is daar ook alles goed met iedereen!

Hasta la proxima!

P1020974.jpgP1020832.jpgP1030018.jpgP1030072.jpgP1030174.jpgP1030116.jpgP1030210.jpg

Geplaatst door Lucas 15:34 Reacties (9)

De rest van Brazilië...

... en het begin van Argentinië!

sunny 31 °C

Buenos dias!

We zijn inmiddels in Argentinië aangekomen, dus we kunnen eindelijk onze Spaanse lessen in de praktijk brengen! We zitten nu in Buenos Aires waar we een volle week blijven, dus we hebben rustig de tijd om weer een nieuw bericht te typen. Erg leuk trouwens dat er zoveel mensen hebben gereageerd op ons vorige bericht!
Hoe is het verder daar? We hebben begrepen dat de elfstedentocht er voorlopig niet in zit, wel jammer hoor. We hadden het zeker op www.nos.nl gevolgd, al was het wel lastig geworden om hier ergens een blik snert op de kop te tikken. :)

We waren met ons vorige bericht gebleven in Paraty. Daar hebben we de laatste dagen wat minder weer gehad, maar gezien onze verbrande Hollandse huid was dat misschien maar beter ook. We hebben eerst een dagtrip gemaakt naar de bergen rond Paraty, waar een waterval een 'natuurlijke glijbaan' heeft afgesleten op de rotsen. Lokale jongens gaan daar met een aanloop staand en al pirouette draaiend van de steen af, supergaaf om te zien! Zoals jullie op de foto´s kunnen zien zijn we er zelf ook af geweest, maar dan iets minder heldhaftig; keurig zittend op de billen. Een andere toerist ging voor de veiligheid / grap zelfs in zijn motorpak naar beneden... :) (zie eerste foto´s)
Een dag later ook nog naar een ander plaatsje geweest, Trindade, met de echte bounty-stranden. Helaas veel regen en wind, maar daardoor waren er wel hoge golven die met veel geweld tegen de kust aan sloegen. Voor de Curacao kenners: zoals de Boca's met windkracht 6!

Na Paraty was het de beurt aan Rio de Janeiro. We waren uit alle hoeken gewaarschuwd voor diefstal, overvallen, etc., maar het grootste gevaar in Rio bleek uit een heel andere hoek te komen, namelijk de douche in ons hostel (zie foto!) haha. Gelukkig was dit niet de enige douche en zijn we de dagen veilig doorgekomen ;)
In Rio hadden we maar anderhalve dag, dus die hebben we besteed aan de toeristische dingen: de uitzichten van de Suikerbrood-berg en vanaf de heuvel met het Jezus-beeld. Erg mooi om te zien hoe de stad is gebouwd in de verschillende baaien en tussen al de bergen. Al heeft Rio qua gebouwen langs de boulevard ook wel wat weg van een Spaanse badplaats uit de jaren '70... Natuurlijk ook nog een duik genomen bij Ipanema beach, lekker gegeten en caipirinha's gedronken.

Toen was het tijd voor vast en zeker één van onze hoogtepunten van de reis: de Iguazu watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië. De Braziliaanse kant geeft uitzicht op het grotere geheel, terwijl je aan de Argentijnse kant heel dichtbij de watervallen kan komen. Beide dagen hadden we heel mooi weer en de watervallen zijn echt geweldig om te zien. Elke hoek van de wandelpaden gaf weer een fantastisch nieuw blik op de watervallen, reden voor veel mooie foto's!

En nu is het tijd voor Argentinië, we zijn sinds zondag in Buenos Aires. De eerste indruk is erg positief, dankzij een goede tip (bedankt Lidwien!) gingen we naar een 'openlucht-milonga'. Daar komen Argentijnen bij elkaar in een park om te dansen op tango en milonga muziek uit de jaren 20-50. Super leuk om te zien dat zowel jonge mensen ('misschien vind ik vandaag wel de ware'), als oude mensen (kan opa behalve met oma ook eens met een jong meisje dansen), helemaal in zo'n dans opgaan. Wij hebben uiteraard niet gedanst (met een lekkere pizza en biertje in het park zitten toekijken en in het Spaans gekletst met andere niet-dansers), maar Richard de Rijke zou zich hier helemaal thuis voelen! :)

Zo... dat was het voor nu. Meer nieuws over Buenos Aires en Argentinië in ons volgende bericht, waarschijnlijk ergens uit Patagonië.

Hasta luego!

P1020444.jpgP1020437.jpgP1020490.jpgP1020514.jpgP1020524.jpgP1020528.jpgP1020643.jpgP1020669.jpgP1020645.jpgP1020748.jpgP1020810.jpgP1020681.jpgP1020750.jpg

Geplaatst door Lucas 16:42 Reacties (10)

Paraty

Hallo allemaal

Hier ons eerste berichtje vanaf de Braziliaanse Costa Verde!! Allereerst wensen we iedereen natuurlijk nog een heel gelukkig nieuwjaar, hopelijk is jullie jaar net zo goed begonnen als het onze! We hebben een goede reis gehad incl. champagne en feestmenu in het vliegtuig en zelfs twee keer vuurwerk gezien op de grond, om 0u boven Frankrijk en een uur later boven Portugal. Erg grappig om te zien, die lichtjes in de diepte!

Na aankomst in Rio de Janeiro zijn we direct doorgereist naar het plaatsje Paraty, ongeveer 200km onder Rio. Daar zitten we nu voor 4 dagen en het bevalt uitstekend! Paraty is een oud koloniaal plaatsje in een baai aan de Atlantische Oceaan. Onwijs mooie omgeving, tussen de groene heuvels en het blauwe water met allerlei kleine eilandjes in de baai (zie foto´s). Wel heel toeristisch met vnml. Brazilianen, maar ja, geef ze eens ongelijk! Met ons Portugees gaat het trouwens ook best goed, Spaans een beetje mixen met wat zjie´s en Italiaans-achtig accent en je komt een heel eind :).

Hoe is het daar verder in de kou? We hebben de eerste schaatsberichten al gehoord. Moeilijk voor te stellen hier, maar lekker weer heeft ook zo zijn nadelen; de after-sun maakt overuren op onze verbrande gezichten en schouders :). Verder is Lucas zeer te spreken over de lokale all-you-can-eat-tent Amarelinho voor nog geen 3 euro, goed dat we hier geen drie maanden zitten want anders wordt ie nog tonnetje rond!

Na Paraty gaan we door naar Rio de Janeiro en dan de Iguazu watervallen. Maar nu eerst hier nog een paar dagen genieten!

Tot de volgende blog en veel schaatsplezier!

5P1020347.jpgP1020386.jpgP1020397.jpg

Geplaatst door Lucas 4:29 Reacties (13)

(Berichten 5 - 8 uit 9) « Pagina 1 [2] 3 »