Een Travellerspoint blog

Bolivia

Water, schuim en zout!

semi-overcast 14 °C

Hallo allemaal, daar zijn we weer!

Hoe is het daar met jullie allemaal? Is het inmiddels wat warmer aan het worden?

Wij zijn inmiddels in Bolivia, een hele andere wereld! Het begon meteen goed bij het passeren van de grens Argentinië-Bolivia. We zijn via een kleinere grensovergang het land ingekomen, waar we met kleine bootjes de rivier over werden gezet voordat we weer over de weg verder konden. Het begin: Chaos! Drukte bij bus en bootjes, kruiers die je baggage alvast meenemen, Argentijnse douanes die niet wisten welk land 'Nederland' was en de Boliviaanse douane die niet bij de rivier, maar in het centrum bleek te zitten waar je snel met een taxi naartoe wordt gebracht.
Maar toen: Rust! Onze tweede kennismaking met Bolivia ging namelijk wat minder vlot. De enige weg uit Bermejo bleek namelijk geblokkeerd door zowel een roadblock van protesterende taxista´s, als een modderstroom door de regen. Van één hoorden we dat het nog wel dagen kon duren, van de ander weer dat de weg over een paar uur (het was 12 u) wel weer open zou zijn. Nou ja, toen zijn we maar rustig op een terrasje bij het busstation gaan zitten wachten. Waar we hebben gewacht.. en gewacht… Tsja, en toen er om 18u nog geen nieuws was en we Tarija toch niet meer voor het donker konden bereiken hebben we maar besloten een nachtje in Bermejo te blijven. Haha, goed voor de Nederlandse organiseer- en regeldrift!

Afijn, de volgende dag konden we gelukkig verder, op naar het carnaval in Tarija! Tarija is een klein stadje in het zuid-oosten van Bolivia wat 'beroemd' is om het folkloristische carnaval dat er wordt gevierd. En dat kunnen ze goed! We waren van plan om er maar 3 dagen te blijven, maar dat zijn er 5 geworden :). Het leuke aan Tarija is dat er vrijwel geen westerse toeristen komen en de bevolking er heel open en vriendelijk is, wat betekende dat we er met open armen zijn ontvangen. We werden van dag één op sleeptouw genomen door de zoon van de hoteleigenaar en zijn vrienden en hebben alle kanten van het Tarijeña carnaval meegemaakt: een traditionele 'zangwedstrijd' tussen mannen en vrouwen, de comadres (feestdag in het teken van alle vrouwen, dat sprak Karinke wel aan, haha!), verschillende optochten van kinderen en volwassenen (de langste duurde 8 uur!), eten en drinken in een klein dorpje in de omgeving, een verkleedfeest met 1500 bolivianen, feesten op straat met bandjes en de plaatselijke carnavalmuziek en naast veel bier ook heel veel 'water en schuim'. Het is namelijk een traditie om elkaar nat te gooien met schuimbussen, waterballonnen, waterpistolen en zelfs hele emmers met water... en natuurlijk waren wij daar als gringo's voorname doelwitten van… Al met al een nat, maar super leuk carnaval gehad.

Na Tarija hebben we de rust/natuur weer opgezocht in Tupiza, van waaruit we een tour hebben gedaan naar de zoutvlakte van Uyuni: 4 dagen in een 4x4 met twee Duitse meiden, onze gids Martin en kok Johanna. De eerste drie dagen hebben we door het landschap gereden, waar we ontzettend veel hebben gezien; meren in verschillende kleuren, geisers, woestijn, hooggebergte (tot 5000 meter, zie de sneeuwfoto), vlaktes, lama´s, flamingo´s, mijnen, afgelegen boerderijen en dorpjes. En ook weer veel reizigers enthausiast gemaakt voor dier op dier… we zien een internationaal handeltje wel zitten! ;)
De laatste dag was het hoogtepunt van de tour, de zoutvlakte van Uyuni. Op de foto's kunnen jullie zien hoe groot en wit het is, echt indrukwekkend! Een van de bijkomende leuke dingen is dat je er door de reflectie van het zout geen diepte ziet, waardoor je grappige trucagefoto's kunt maken.

In Uyuni (eindpunt van de tour) wilden we de volgende dag een trein pakken richting La Paz, die maar 4 x per week vertrekt. En, haha, hier werd ons dagje in Bermejo weer goedgemaakt, het bleek namelijk dat de trein van de vorige avond eerst 16, toen 20, toen 22 en uiteindelijk 26(!) uur vertraging had waardoor wij een dag eerder weg konden. Wel lullig voor andere reizigers die een hele nacht èn dag op het perron hadden gewacht, en de reizigers in de trein die 26 uur hadden vastgestaan voor kapotte rails, maar voor ons erg fijn!
De vertragingen van de NS vallen dus reuze mee als je dat vergelijkt met hier...
Na een heerlijk rustige treinrit en nog 3 uur in de bus, zijn we aangekomen in La Paz, een van de hoogste grote steden ter wereld (3700m). Ons hotel is in het centrum, een enorme wirwar van toeterend verkeer, kleine straatjes, mensen en gebouwen. Tot nu toe bevalt het ons hier erg goed, leuk om na de rust van het Salar de Uyuni weer in de drukte te zijn.
Over een paar dagen gaan we naar Coroico, een stadje hier in de buurt, maar dan 2000m lager. Dit betekent: lekker warm weer en we hebben dan ook een cabaña met zwembad geboekt voor 3 dagen… een heerlijk vooruitzicht!!

Nou… het is wel een lange tekst geworden, maar het bevalt ons hier gewoon erg goed, dus dat betekent veel tekst en foto’s. Ook hebben we weer een kaartje bijgevoegd van onze route tot nu toe.

Hasta luego!
Karinke y Lucas

P1040064.jpg

P1040106.jpgP1040121.jpgP1040303.jpgP1040250.jpgP1040247.jpgP1040201.jpgP1040484.jpgP1040325.jpg

P1040368.jpgP1040574.jpgP1040555.jpgP1040528.jpgP1040518.jpgP1040437.jpgP1040484.jpgP1040450.jpgP1040691.jpgP1040636.jpgP1040693.jpgP1040713.jpgP1040717.jpgP1040741.jpg

Geplaatst door Lucas 11:59

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Leuk om te lezen dat jullie je zo vermaken - geniet!! En zo te zien wordt jullie spaans steeds beter. Veel plezier nog!
Jacqueline.

door Jacqueline

Trucage of niet, het zijn schitterende foto's en ik zie de truc niet!
Ik denk dat ik volgend jaar ook maar carnaval in Tarija ga vieren.
En Karinke, ik zie dat je een hoop nieuwe vriendinnen aan deze reis hebt overgehouden? ;-) Maar die krijgen vast niet zo'n mooie kaart voor hun verjaardag!!
Prachtige verhalen weer, geniet van de laatste etappe!
Veel liefs, Anne

door Annemarie

helemaal te gek deze foto's. Vooral Lucas in zijn "traditionele" vermomming is weer leuk. sneeuwwit zout en echte sneeuw bij elkaar. is ook een ervaring appart. Hier alles oké. liefs thea

door theabak

Jullie zijn echt creatief met die foto's!! :) Luc, vindt het niet helemaal eerlijk dat jij met zo'n kleine meid in de ring bent. Zoek eens iemand van je eigen lengte, hé. Mooie giraf pak trouwens!!

door Sam I Am

Jeetje, dat carnaval bij jullie was heel wat spectaculairder dan ons. De optocht in Enschede was in 15 min voorbij!! Niks aan dus.
Die foto's zijn echt supergaaf! J emoet echt 2x kijken.
Have fun!
liefs Ellen

door Ellen

Hoi Lucas en Karinke, wat leuk om te lezen dat jullie zo genieten van jullie reis en wat maken jullie toch mooie/aparte foto's. Geniet maar lekker want voor je het weet is jullie mooie reis voorbij.

Veel liefs je nicht en familie

door Sabine en Arno en kids

Hai jongens,
Leuk stukje weer! Prachtige foto's ook, Lucas + girafnek = errug lang..
Tot snel,
Sietse

door Sietse

Wat maken jullie veel leuke dingen mee! We lezen de verslagen met veel plezier. Indrukwekkende natuur, ook! Zijn jullie ook nog in San Salvador de Jujuy geweest? Daar heb ik (Nico) ooit een kleine drie weken gebivakkeerd, ook al in de carnavals tijd. Ook daar vindt men het leuk om iedereen nat te gooien. Veel plezier nog.

door Pam & Nico

Eej Karinke en Luc!

Ik had even wat bij te lezen maar de reis tot nu toe is in-druk-wek-kend! Echt gaaf hoor! Hier druk bezig met de voorbereidingen voor de bruiloft maar dan op huwelijksreis naar Peru en... BOLIVIA! Echt leuk om jullie ervaringen te lezen. Voor ons geen carnaval maar die zoutvlaktes lijken mij erg gaaf! Heel veel plezier nog!

door RdeRijke

hallo wereldreizigers!
Ai, volgens mij hebben jullie carnaval goed gevierd, heerlijk zeg! En die zoutvlaktes zien er ook super uit, een beetje zoals Fred en ik in Argentinie hebben gezien, alleen dan wat groter geloof ik ;-)
Heeeeeel veel plezier daar nog!
groetjes, anne

door Anne

Hi reizigers!
Wat gaat de tijd snel! En wat hebben jullie veel mooie dingen meegemaakt. Ik zou zeggen, geniet tot de allerlaatste dag van al het moois wat jullie nog gaan zien en beleven.

Tot snel!

liefs,
Agnes

door Agnes

Hi Lucas en Karinke.
Volg alles al een tijdje en ben erg onder de indruk van alle foto's en verhalen. Ben nu al benieuwd naar de volgende update?

Veel plezier nog en doe verzichtig.

Gr, Dave

door Dave

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint