Een Travellerspoint blog

Mendoza, San Juan en Salta

Ons laatste stukje Argentinië

semi-overcast 30 °C

Hola allemaal,

Erg leuk al die sms-jes, mailtjes en blogberichten ter ere van Lucas' verjaardag! Bedankt allemaal!! (ook weer een voordeel van een blog, dat je iedereen tegelijk kan bedanken... ;) ) We kunnen niet zeggen dat het een traditionele verjaardag was, we zijn de 11e namelijk om 4.30 uur (!) opgestaan voor een dagexcursie. Was eigenlijk niet de bedoeling, maar omdat het de dag ervoor te hard regende werd de tour een dagje uitgesteld. Het verjaardagsfeestje moet dus nog even wachten, maar dat gaat zeker goedkomen tijdens het carnaval in Bolivia!

De excursie ging naar de Valle de la luna (maanvallei), 350 km van San Juan. Dit is wederom een erg mooi park met, de naam zegt het al, allerlei ‘maanlandschappen’. Door de verschillende mineralen/grondstoffen in de bodem hebben de bergen/heuvels er allerlei verschillende kleuren, van grijs tot groen tot paars. Daarnaast is de grond er uit hardere en minder harde lagen opgebouwd, waardoor ten gevolge van erosie (regen en wind) bizar gevormde rotsen zijn ontstaan. Zie de foto's voor een beter beeld bij dit verhaal.
Als toetje reed onze gids op de terugreis van de 'maan' nog even langs een heilige plaats waar 'Difunta Correa' wordt geëerd. Het verhaal gaat dat herders eeuwen geleden in de bergen een vrouw vonden die voor de oorlog was gevlucht. Zij was al overleden, maar haar baby leefde nog doordat die nog dagen had kunnen drinken aan moeders borst. Men beschouwde de vrouw als een wonder en sindsdien brengt men offers aan Difunta Correa in ruil voor een wens. Nu is de plek waar ze is gevonden een soort pelgrimsoord geworden waar nog steeds duizenden mensen per maand (50.000 met pasen in 2008!) naartoe komen om haar om een gunst te vragen. Meestal gaat het om materiële dingen. Ze laten een gebouwd huisje, geld of bijvoorbeeld het nummerbord van hun auto achter en komen later terug als hun wens in vervulling is gegaan (zie als voorbeeld de foto van de auto waar Difunta Correa op wordt bedankt).

Verder hebben we ons de afgelopen tijd prima vermaakt in ‘Argentinië-deel 2’. Na een soepele reis vanaf Pucon in Chili hebben we 3 dagen in Mendoza doorgebracht. Hier hebben we een fietstocht gemaakt langs verschillende wijnvelden, olijfboomgaarden en chocoladefabrikanten. En overal natuurlijk proeven... heerlijk!
Ook zijn we (verjaardagscadeautje) naar een voetbalwedstrijd van de ‘Argentijnse eredivisie’ geweest. Wel grappig, de plaatselijke keeper was de hele wedstrijd erg slecht, maar werd toch de held van de dag omdat hij in de laatste minuut een penalty stopte. Hierdoor speelde Mendoza gelijk tegen een veel hoger geplaatste tegenstander.
Voor vertrek naar San Juan zijn we nog een dag de bergen in geweest bij Uspallata, in de buurt van Mendoza. De foto van de koe geeft goed de enorme grootsheid aan die overal in Argentinië zichbaar is, of het nu de Andes, de gletsjers in het zuiden of gewoon stukken ‘niets’ is.

Nu zitten we voor 3 dagen in Salta, een erg mooi stadje in het noorden van Argentinië. Hier hebben we voor de verandering geen excursies of hele dagtochten gepland en zijn we lekker aan het uitrusten van al het moois wat we de afgelopen tijd hebben gezien.

En op verzoek ook dit keer weer wat ‘wisten-jullie-datjes’.. Dus, wisten jullie dat:
- Karinke haar knie weer helemaal beter is (bedankt voor alle bezorgde reacties!)
- Argentinië sinds 2 jaar ook een verschil tussen zomer- en wintertijd kent, en dat iedere provincie mocht kiezen of ze dit wel of niet wilden invoeren?
- Dit onverwachtte en niet zo handige tijdverschillen oplevert als je hier door het land reist?
- Hier in Salta een klooster is waarvan de nonnen, als ze eenmaal zijn ingetreden, nooit meer contact mogen hebben met de buitenwereld?
- Volgens de mensen hier de nonnen bij binnenkomst een schep krijgen en alvast hun eigen graf moeten graven, om te benadrukken dat ze nooit meer buiten zullen komen?
- Wij dachten dat wijnvelden altijd op een berghelling stonden, maar dat ze hier alleen maar platte wijnvelden hebben en dat dat ook erg lekkere wijn oplevert?
- Sam (samen met zijn broer eigenaar van travellerspoint) in januari ongeveer de helft van zijn tijd heeft besteed aan speciale en/of lastige vragen van ons over de site?
- Wij hem bij deze daarvoor willen bedanken, omdat de site erg prettig werkt voor ons?

Zo... dat was het weer voor deze keer. Wij staan op het punt om Argentinië achter ons te laten en vertrekken morgen naar Bolivia. De eerste stop is Tarija, waar we ook carnaval gaan vieren. Voor de vierders in Nederland: veel plezier onder de rivieren! Wij gaan kijken of de bandjes in Bolivia kunnen tippen aan de Sjonnies! ;)

Tot vanuit Bolivia!

Karinke en Lucas

P1030984.jpgP1030948.jpgP1030997.jpgP1030908.jpgP1030883.jpgP1030852.jpgP1040028.jpgP1040030.jpgP1040011.jpgP1030685.jpgP1030675.jpgP1030755.jpgP1030719.jpgP1030763.jpgP1040045.jpg

Geplaatst door Lucas 13:28

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Ja, vrouw en kind hebben eronder geleden inderdaad... Uitrusten in Salta lijkt me wel wat :) Weer een mooi bericht van jullie tweeen! Wel gek, blijf eigenlijk beter op de hoogte van hoe het nou met jullie gaat als jullie aan de andere kant van de wereld vertoeven dan wanneer jullie in Hilversum zijn

door Sam I Am

Zo, om met een uitvlucht te beginnen: mijn smsje is zeker niet aangekomen hè? Na een maandje Australië en een weekje Gran Canaria - ik kan ook wel een Travellerspoint-blog beginnen eigenlijk - nu de rust en tijd (lees: op mijn werk) gevonden jullie blog eens goed te lezen én dus alsnog Lucas te feliciteren!!!! Schande natuurlijk, ik maak het goed als jullie terug zijn. Ofschoon, ik me ook kan voorstellen dat er geen weg terug is, als ik alle enthousiaste verhalen zo lees. Gaaf hoor. En de foto's ondersteunen zowaar de tekst, Karinke zeker de meeste gemaakt ;)
Grappig inderdaad wat Sam schrijft: je weet nu bijna nog meer van elkaar (of: van jullie) als wanneer we thuis zijn. Misschien moeten we allemaal maar gaan bloggen in de toekomst!
Geniet daar van al het moois, ik zal de honneurs voor je waarnemen tijdens het carnaval. Na Melbourne, Adelaide en Las Palmas komend weekeinde Eindhoven, het moet niet gekker worden.

Edward

PS Begreep ik het goed dat je, ook als je een kuil voor jezelf maakt, er uiteindelijk invalt.....

door Edward

hallo K&L hoe meer blogs, hoeveel minder zijn de reacties, maar wij zijn nog niet meereismoe hoor en lezen jullie berichten direct, kijken de foto's meerdere malen en genieten op gepaste afstand. veel liefs thea

door theabak

Leuk om jullie voorspoedig verlopen reis te volgen uit het nu wel warmer wordende Nederland. De foto's zijn werkelijk schitterend! Hou plezier en blijf genieten!

door Henderikus

Ik wist eerst niet dat je kon reageren, dat vertelde Sam me tijdens carnaval...
Kunnen jullie nog even terug naar Difunta Correa om daar de foto van ons carnavalvierders in kostuum op te plakken en te bedanken voor hoe fantastisch de Sjonnies waren? Ik heb zelfs een foto met handtekening gevangen!!!!
Veel plezier in Bolivia!

door david

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint